"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)





«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ! ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ... ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟI.»



«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»






ΜΝΗΜΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ... ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!


«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία... Για αυτά πολεμήσαμε…»

200 χρόνια μετά και το αείζωον ελληνικό γένος ακόμα θυσιάζεται, ακόμα πολεμά... Και θα συνεχίσει να το κάνει! Γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν καλά, πως της ελευθερίας είναι άξιοι μόνον οι λαοί που ξέρουν να πεθαίνουν για αυτήν, χωρίς κανένα δισταγμό. Κι αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε…


~ Μνήμες Ελευθερίας, Γένους Ελληνικού! ~


Είναι ο τίτλος του τηλεοπτικού αφιερώματός μας, το οποίο αναδεικνύει σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Όμως δεν πραγματοποιήθηκε απλά για λόγους ιστορικούς ή επετειακούς. Έγινε γιατί όπως είπε και ο Κωστής Παλαμάς:


«Χρωστάμε (κι εμείς) σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».









Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού «Εμίν Αγά»






Το Γενικό Στρατηγείο Πολέμου 1912-13 ή παλαιό Χάνι του Εμίν Αγά βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με το Νομό Πρέβεζας. Απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων 29 χιλιόμετρα και η οδική σύνδεση πραγματοποιείται διαμέσου της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, και ενός μικρού τμήματος επαρχιακού δρόμου μήκους λιγότερο από 1 χιλιόμετρο.

Το Χάνι του Εμίν Αγά στεγάζει σήμερα την έκθεση του Μουσείου Πολέμου 1912-13. Είναι ανοιχτό στο κοινό και δέχεται επισκέπτες 6 ώρες κάθε ημέρα για όλη την εβδομάδα. Φιλοξενεί επίσης σε μόνιμη βάση προσωπικό (Αρχιφύλακα και οπλίτες) του 8 Λόχου Διαβιβάσεων του Στρατοπέδου “Κατσιμήτρου”, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και φύλαξη του Μουσείου.

Στην πρώτη αίθουσα, που το 1913 λειτούργησε ως γραφείο του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, εκτίθενται η αυθεντική στολή εκστρατείας, τα προσωπικά αντικείμενα και μία εικαστική απεικόνιση του διαδόχου.

Η δεύτερη αίθουσα διαθέτει περιμετρικό καθιστικό (“μπάσι”) και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συσκέψεων. Σήμερα εκθέτει φωτογραφικό υλικό με τα γεγονότα και τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 1913, ένα παλαιό μυδραλιοβόλο και μία βιτρίνα με οθωμανικά και ελληνικά μετάλλια ανδρείας και οπλισμό (τυφέκια και ξιφολόγχες).

Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται αυθεντικοί πίνακες του Κενάν Μεσσαρέ, εμπνευσμένοι από τον ελληνικό αγώνα. Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται πρόπλασμα τμήματος του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων με τις θέσεις μάχης, η οποία συνοδεύεται από οπτικοακουστική εγκατάσταση.





Η ιστορία του κτιρίου

Το σημερινό Μουσείο Πολέμου 1912-13 στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργεί ως χάνι, δηλαδή πανδοχείο, και ανήκει σε έναν Οθωμανό της εποχής, τον Εμίν Αγά. Αποτελούταν από ένα σύνολο ισόγειων και διώροφων λιθόκτιστων κτιρίων, οργανωμένων γύρω από μία εσωτερική αυλή. Σήμερα διασώζεται ένα κτίριο μόνο από το συγκρότημα, το οποίο στεγάζει την έκθεση του Μουσείου Πολέμου.

Την 10η Ιανουαρίου του 1913 ο διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος καταφθάνει στη Φιλιππιάδα μαζί με το Επιτελείο του. Στο Χάνι του Εμίν Αγά εγκαθιστά το Γενικό Στρατηγείο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της Στρατιάς της Ηπείρου. Η επιχείρηση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία, η οποία οφειλόταν στην ισχυρή φρουρά που διέθετε ο Εσσάτ Πασάς, στην καλή οργάνωση του φρουριακού συγκροτήματος της πόλης των Ιωαννίνων, στη γεωμορφολογία της περιοχής και κυρίως στην ύπαρξη του ορεινού όγκου του Μπιζανίου, ο οποίος ήταν ενισχυμένος από μόνιμα πυροβολεία κατασκευασμένα από Γερμανούς ειδικούς, και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα του 1912-13, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση της μαχητικής ικανότητας του ελληνικού στρατού, εξαιτίας των κρυοπαγημάτων και της εξάπλωσης ασθενειών.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 1913 άρχισε η προπαρασκευή του Πυροβολικού εναντίον των οχυρωμένων θέσεων των Τούρκων και το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου 1913 οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν την κύρια επίθεση. Τη νύχτα της 20ης προς την 21η Φεβρουαρίου 1913 οι αντιπρόσωποι των Τούρκων οδηγήθηκαν από το διοικητή του 9ου Τάγματος Ευζώνων ταγματάρχη Βελισσαρίου Ιωάννη στο Γενικό Στρατηγείο, όπου έφθασαν την 4η π.μ. της 21ης Φεβρουαρίου 1913. Εκεί υπογράφηκε η συνθήκη παράδοσης των Ιωαννίνων από τις τουρκικές δυνάμεις “άνευ όρων”. Η είδηση μεταδόθηκε με ενθουσιασμό στο πανελλήνιο και την ίδια ημέρα ο ελληνικός στρατός εισήρθε στην πόλη των Ιωαννίνων.


Η χρονική στιγμή και η αιτία κατεδάφισης των βοηθητικών κτιρίων του Χανιού δεν είναι γνωστή. Στη θέση τους σήμερα υψώνεται ο λιθόκτιστος περίβολος.
Πριν από τη μετατροπή του σε Μουσείο Πολέμου το Χάνι στέγασε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.


Πηγή: Museum Finder






Ο Γορτύνιος ήρωας Σπύρος Γεωργαντάς από Ελληνικό (Μουλάτσιον ) στη μάχη του Μπιζανίου

 ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

Το επιβεβαίωσε ο Μουλατσιώτης ήρωας φαντάρος εθελοντής.
Επί 100 ολόκληρα χρόνια (22.02.1912 - 22.02.2012), ήταν αφανής και αζήτητος.
Έμελλε η Ανδρομάχη Τσίρου, εξαδέλφη της συζύγου μου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου SERN Ελβετίας να μου δώσει ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Άννας Παύλου Μελά - Παπαδοπούλου.
Στην σελίδα 101 συνταράχτηκα!
Ο Ήρωας φαντάρος λίγο πριν ξεψυχήσει έγραψε τις τελευταίες γραμμές της ζωής του σε ένα απλό σημείωμα:
" Λέγομαι Σπύρος Γεωργαντάς Ίμε από Μουλατσιον Γορτυνίας. Ελθα από Αμερική να αγωνιστώ δια την Πατρίδα. Χίλιες καρδιές αν είχα θα τις έδινα για την πατρίδα.
Έχω ένα ωρολόγιο, μια καδένα, και 35 δραχμές. Παρακαλώ να σωθούν στην Μητέρα μου. Σωτηρία Γιωργαντά, εις Μουλατσιον Γορτυνίας.





19-21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913

Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
"ΝΑ ΙΔΩ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΑΠ' ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΚΛΑΨΩ,
ΚΙ' ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΓΡΑΦΗ,ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ.
............
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΛΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ,
ΑΣ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ, ΣΤΗ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΡΑΧΗ,
ΕΚΕΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ".

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ & ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ (1889-1913)
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ,ΕΞ' ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ.

"ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΕ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ,ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΒΡΗΣΚΩ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ:
'ΛΕΓΟΥΜΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΙΜΑΙ ΑΠΟ ΜΟΥΛΑΤΣΙΟΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΛΘΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΕΑΣ ΓΡΑΝΙΔΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ'.

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 
(ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ).
Πηγή: Facebook



ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ,ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ,Η ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΠΕΡΙΕΘΑΛΠΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ: "ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΒΡΗΣΚΩ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ".

"ΛΕΓΟΥΜΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΙΜΑΙ ΑΠΟ ΜΟΥΛΑΤΣΙΟΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΛΘΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΕΑΣ ΓΡΑΝΙΔΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ...".
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΩΤ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (1889-1913)
ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΦΥΛΑΤΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ...



Η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, “η Μάνα του στρατιώτη” με κορυφαία εθελοντική προσφορά, αδερφή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.
Πηγή: e-gortynia