"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)
«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]

ANΔΡΕΑΣ ΑΝΤ. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ (1890-1914) - Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)

Λάβαμε μια ενδιαφέρουσα επιστολή-ανακοίνωση για την επικείμενη έκδοση ενός βιβλίου/μονογραφίας που αφορά τον μεγάλο ηπειρομάχο αγωνιστή Ανδρέα Ζυγομαλά από τον εκλεκτό φίλο μας και φίλο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κ. Λεωνίδα Πυργάρη την οποία και δημοσιεύουμε με μεγάλη μας χαρά!

____________________________________


   "Ο Ανδρέας Ζυγομαλάς έφιππος στα οχυρά τού Μπιζανίου" 
(Πίνακας τού Γεωργίου Ιακωβίδη-Μουσείο Ζυγομαλά/Αυλώνας Αττικής)Λεωνίδας Πυργάρης
Φιλόλογος Καθηγητής
Χίος, Τηλ. 6945770155
Ηλεκτρον. Διεύθυνση: alliloneneka@gmail.com

                                                                         Χίος: 2 Ιουνίου 2014
                              Προς: Γυμνάσιο & Δημοτικό Σχολείο
                                                                                 Σταυρακίου
                                                                                 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

                                                      
                                                                  
ΘΕΜΑ: Έκδοση βιβλίου με τίτλο:

ANΔΡΕΑΣ ΑΝΤ. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ
(1890-1914)
Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας τών Βαλκανικών Πολέμων (1912-13)
και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)


   Αγαπητοί φίλοι Ηπειρώτες,

   Πριν από έναν χρόνο περίπου, και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο τού 2013, «ανακάλυψα» μέσω τού Διαδικτύου το Μουσείο Ζυγομαλά, έδρα τού οποίου είναι ο Αυλώνας Αττικής. Από την πρώτη στιγμή τής «γνωριμίας» μου με τον ήρωα Ανδρέα Ζυγομαλά, δια των πληροφοριών που άντλησα από τη σχετική ηλεκτρονική ιστοσελίδα, συγκινήθηκα. Μου δημιουργήθηκε δηλαδή το ενδιαφέρον να συλλέξω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα σχετικώς με τη στρατιωτική και πολεμική δράση αυτού τού ήρωα. Ο κύριος λόγος που με ώθησε σ’ αυτού τού είδους την έρευνα ήταν όχι μονάχα η εν μέρει χιακή του καταγωγή, – από την πλευρά τού πατέρα του ήταν Χιώτης, ενώ από την πλευρά τής μητέρας του Γιαννιώτης – αλλά προπάντων η πληθωρική και έντονη προσωπικότητά του καθώς και η ισχυρή πίστη του στα ιδανικά τής πατρίδος.
   Έτσι λοιπόν, ύστερα από συστηματική έρευνα και μελέτη 14 περίπου μηνών και ύστερα από την αξιοποίηση τής σχετικής βιβλιογραφίας, έχω έτοιμη σήμερα μία μελέτη-μονογραφία επί της πολεμικής δράσεως και προσωπικότητος τού Ζυγομαλά. Δηλαδή ετοιμάζεται ηλεκτρονικώς και θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή, προσεχώς, από τις Εκδόσεις «Πυξίδα», εδώ στη Χίο, ένα καλαίσθητο βιβλίο, περίπου 500 σελίδων, το οποίο αφενός καταγράφει την Ιστορία τών δύο Βαλκανικών Πολέμων και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου τού 1914, εντάσσοντας μέσα σ’ αυτήν και τη στρατιωτική δράση και πολεμική ιστορία τού Ανδρέα, και αφετέρου φωτίζει απ’ όλες τις πλευρές τον Ανδρέα Ζυγομαλά: καταγωγή-προγόνους-παιδική ηλικία-σπουδές-στρατιωτική θητεία-ανάλυση προσωπικότητος.
   Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο – με τη συμπλήρωση ενός ακριβώς αιώνα από τη λήξη τών Βαλκανικών Πολέμων και από το θάνατο αυτού τού πολεμιστή (30 Ιουλίου 1914) – είναι η απόδοση τής δέουσας τιμής και το ευλαβικότερο μνημόσυνο σε μια ισχυρή προσωπικότητα. Συνεπώς, θα έχει τη δυνατότητα, δια του συγκεκριμένου βιβλίου, ο κάθε ενδιαφερόμενος να μάθει τα πάντα γύρω όχι μόνο από τη στρατιωτική δράση τού Ανδρέα και την πληθωρική του προσωπικότητα, της οποίας επιχειρήσαμε την ηθική και ψυχική «ανατομία», αλλά και γύρω από την «ατμόσφαιρα» τής εποχής κατά την οποία εκείνος έζησε.                                                                                  

                                                                                      
Με κάθε τιμή!!

Λεωνίδας Πυργάρης
Φιλόλογος Καθηγητής