"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)
«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]

Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 102α Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων


Την 102η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων ετοιμάζονται να γιορτάσουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, με τον Μπιζάνιο Δρόμο. Η εκκίνηση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Μπιζάνι. Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία, θα πραγματοποιηθεί η απονομή επάθλων στους νικητές.
Η Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου είναι μια γεμάτη μέρα. Στις 10 το πρωί, στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ), θα γίνουν ημερίδα και έκθεση αρχειακού υλικού, στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσουν η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών και Τσεριτσάνων και τέλος στις 7.30 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ιωαννιτών Μεταβάσεις» στο Ιτς Καλέ. Η έκθεση αυτή θα μοιραστεί σε τρεις χώρους. Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων θα εκτεθούν «Φυλαχτά της Μνήμης. Κειμήλια από την εποχή της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», στο Βυζαντινό Μουσείο «Τα Πολύτιμα των Συλλογών» και στο Φετιχιέ Τζαμί «Οθωμανικά τεκμήρια από τη συλλογή Χρήστου Νικολάου».
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10.30 το πρωί με επίσκεψη στα οχυρά του Μπιζανίου (τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση). Στις 11.15 θα γίνουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και στις 7 το απόγευμα, στη Δημοτική Πινακοθήκη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Κεραμεικά του ελληνικού χώρου» από τη συλλογή του Φώτη Ραπακούση. Στις 9.15 το βράδυ, στο Καμπέρειο θέατρο, θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο «Πολιορκημένη πόλη» από την ηθοποιό Δανάη Τζήμα, με είσοδο ελεύθερη.
Την ίδια μέρα, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του ελληνικού στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα στη θέση «Εικονίσματα» στη Μανωλιάσσα.
Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το πρωί, στο Στρατηγείο του Πολέμου 1912-13, στο Χάνι Εμίν Αγά, θα γίνουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Στις 11 το πρωί, θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, στις 12.15 θα πραγματοποιηθεί η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης» και στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «Καλλίδενδρο, Ιωαννιτών ευ αγωνίζεσθαι. Από την εκπαίδευση στις ανθρώπινες αξίες» στο Σουφαρί Σεράι. Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει χαιρετισμό του δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ομιλία με θέμα «Το βλέμμα που μας αφορά» από την καθηγήτρια του ΤΕΙ Ηπείρου Μαρία Ζουμπούλη και μουσική εκδήλωση με τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού της Θεσσαλονίκης. Στις 8 το βράδυ, θα ακολουθήσει η ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών: μια ιστορία δύο αιώνων», στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
Ανήμερα της επετείου, στις 21 Φεβρουαρίου, μετά την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη, θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Με τη λήξη της παρέλασης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει συναυλία-επίδειξη από την μπάντα επιδείξεων της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ’ Σώματος Στρατού.

πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ