"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)
«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Λεωνίδα Πυργάρη για τον ήρωα Αντρέα Αντ. Ζυγομαλά ("ένα μικρό αφιέρωμα σ' έναν Μεγάλο Ήρωα"!)

Kυκλοφόρησε και διατίθεται το βιβλίο του φιλολόγου από τη Χίο κου Λεωνίδα Ο. Πυργάρη 
για τον Ανδρέα Ζυγομαλά. Ο συγγραφέας μας έστειλε τιμής ένεκεν σήμερα το πρώτο αντίτυπο. 
Εμείς ευχαριστούμε τον συγγραφέα. Σε λίγες μέρες θα τον ευχαριστεί όλη η Ελλάδα!

Καλοτάξιδο!!!_____________________________


Σήμερα μόλις, μας εστάλη από τη Χίο όπου εκδόθηκε, το πρώτο αντίτυπο του εξαιρετικού βιβλίου του Χιώτη φιλόλογου κου Λεωνίδα Ο. Πυργάρη με τίτλο ''Ανδρέας Ζυγομαλάς, ο Χιωτογιαννιώτης Ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)- Μικρό αφιέρωμα σε Μεγάλο Ήρωα''.

Πρόκειται περί βιβλίου, πολυτελούς έκδοσης, διαστάσεων Α4, 500 σελίδων, χωρισμένου σε τέσσερα μέρη.

Στο πρώτο μέρος ιστορείται η οικογένεια Ζυγομαλά, το γεναλογικό δέντρο, οι συγγενείς του Ανδρέα και η ιστορία του Ήρωα από γεννήσεως μέχρι του θανάτου του.

Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται και αναλύονται από το συγγραφέα οι επιστολές του Ανδρέα Ζυγομαλά προς τους γονείς του και άλλους καθώς και αλληλογραφία τρίτων που αφορούν τον Ανδρέα Ζυγομαλά από τις οποίες ο συγγραφέας ψυχογραφεί την προσωπικότητα του Ήρωα.

 Στο τρίτο μέρος υπάρχουν πολύτιμες παραπομπές από δημοσιεύματα και έγγραφα της εποχής που τεκμηριώνουν τα ιστορούμενα από το συγγραφέα.

Στο τέλος περιέχονται συγκλονιστικές φωτογραφίες από όλη την ζωή και δράση του Ανδρέα από τη γέννησή του έως το θάνατό του.

Το έργο του Λεωνίδα Πυργάρη είναι πρωτοποριακό και μοναδικό μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας εκτός από την καταγραφή επιδιώκει να ανασυνθέσει τον ψυχικό κόσμο του Ήρωα και το περιβάλλον στο οποίο έδρασε. Ο τρόπος γραφής μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ακριβολόγος και αυτό ασφαλώς οφείλεται στην παιδεία και τις σπουδές του ως φιλόλογου. Το όλο ύφος γραφής εξάλλου εισάγει τον αναγνώστη άμεσα στην ουσία του θέματος και δεν αφήνει κενά ή απορίες για την εποχή στην οποία εκτυλίσσονται τα δραματικά γεγονότα της ζωής του Ζυγομαλά Ο συγγραφέας προφανώς επηρεασμένος από την στρατιωτική ζωή του Ανδρέα δεν μασάει τα λόγια του αλλά με ανάλογο, με την ζωή του Ήρωά του, τρόπο εκθέτει και αναλύει τα γεγονότα της στρατιωτικής δράσης του πολεμιστή και της ταραγμένης εποχής στην οποία αυτά έλαβαν χώρα.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας πλην άλλων, στον πρόλογό του, έναυσμα για τη συγγραφή του έργου του ήταν το Μουσείο Ζυγομαλά στον Αυλώνα, από την γνωριμία του οποίου ''συγκινήθηκε πρώτα ως Έλληνας και ύστερα ως Χιώτης από τη στιβαρή προσωπικότητα του εν μέρει συμπατριώτη του Ανδρέα Ζυγομαλά με τον οποίο ταυτίσθηκε προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή του έργου''.

Ο συγγραφέας με τονισμένη γραφή στον πρόλογό του αφιερώνει λοιπόν μ΄όλη του την αγάπη αυτό του το πόνημα στην ιερή μνήμη του Ανδρέα Ζυγομαλά και κατ΄επέκταση στον Αυλώνα Αττικής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΥΞΙΔΑ της Χίου.


Ο Αυλώνας ευγνωμονεί τον κύριο Λεωνίδα Πυργάρη γιατί με το βιβλίο αυτό, ο νεαρός, πλήρης αρετών Ανδρέας Ζυγομαλάς, του οποίου η ιστορία και το λείψανο διατηρούνται εις το διηνεκές στον τόπο μας, ξεπερνάει τα στενά όρια των Αθηνών και της Αττικής και γίνεται γνωστός στο Πανελλήνιο,  παράδειγμα προς μίμησιν, λαμβάνοντας μάλιστα 100 χρόνια μετά το θάνατό του την θέση που του αρμόζει στον Ελληνικό Πάνθεον.

Αναδημοσίευση από την σελίδα:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΩΝ ''ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ''