"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)





«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»






«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου,
γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]





Παρασημοφορήθηκε η ένδοξη σημαία του Μπιζανίου

Παρασημοφορήθηκε η ένδοξη σημαία του Μπιζανίου, της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων, που συνέβαλε καταλυτικά στην πολιορκία του Μπιζανίου και στην προέλαση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. 
Τιμώντας ένδοξες ημέρες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, πραγματοποιήθηκε χθες (10/7/2014) με κάθε επισημότητα στη Ρόδο (στρατόπεδο "Μπελούμπαση"), η παρασημοφόρηση της ηρωικής σημαίας της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων "ΜΠΙΖΑΝΙ"...

...Το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων ή το 38ο Σύνταγμα Πεζικού, όπως στη συνέχεια ονομάστηκε και προκύπτει το 1/38 έχει μια μεγάλη και πλούσια ιστορία, αφού με τους αγώνες και τον ηρωισμό που κατέδειξε στα πεδία των μαχών, συνέδεσε το όνομά του με τις χρυσές σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Συγκροτήθηκε το 1912, λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι τη διάλυσή του το 1929, συνέβαλε στους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία έχοντας λάβει μέρος σε σημαντικές μάχες διαφόρων πολεμικών περιόδων. Ειδικά για την Ήπειρο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι στην πολιορκία του ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, χάρη στην πρωτοβουλία του ήρωα Δκ/τή Ιωάννη Βελισσαρίου, προήλασε μέχρι τις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ το οχυρό του Μπιζανίου δεν είχε καταληφθεί, αναγκάζοντας τον Τούρκο Διοικητή Εσάτ Πασά να παραδώσει την πόλη. Το Σύνταγμα τιμής ένεκεν, εισήλθε πρώτο στην πόλη των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

[Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο EPIRUS GATE]