"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)
«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]

«100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ Ε.Η.Μ.
Την 15η συνεχόμενη ετήσια θεματική μουσικοχορευτική παραγωγή του πραγματοποιεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 στις 9 το βράδυ, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Συμμετέχοντας στο επετειακό κλίμα των «100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» η φετινή θεματολογία του Χορευτικού Συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου του εορτάζοντος Δήμου θα έχει τον ίδιο τίτλο με αυτό των ετήσιων εκδηλώσεών του.
Τα 16 επιμέρους τμήματα με τους άνω των 250 χορευτών όλων των ηλικιών, που το απαρτίζουν, θα παρουσιάσουν την 22η θεματική ενότητα, στην 29η χρονιά της ιστορίας τους,  που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα σε διαφόρους τομείς, όπως η διοργάνωση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναυλιών και φεστιβάλ και ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς παραστάσεων για ελληνικό συγκρότημα για τις οποίες έχουν επαινεθεί και βραβευτεί.
Τα τραγούδια και οι χοροί της φετινής παραγωγής, που θα έχουν κατά κύριο λόγο στην Προεπαναστατική περίοδο, την Απελευθέρωση και τα Νεότερα χρόνια της θρυλικής πόλης, θα εναλλάσσονται  με τραγούδια ιστορικού περιεχομένου της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πέντε φετινές διοργανώσεις του Τμήματος (ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς για μια χρονιά στην Ελλάδα και κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές) μαζί με το «1ο φεστιβάλ τσίπουρου», τα «Ίχνη και Βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο, την τιμητική συναυλία για τον Γρηγόρη Καψάλη και το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ακολουθεί σε 8 μόλις ημέρες μετά την εκδήλωση (1/7/2013).
Την καλλιτεχνική ευθύνη της εκδήλωσης, όπως και την εκμάθηση των χορών και τραγουδιών που την συνθέτουν, έχουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.
Τη μουσική συνοδεία οι: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Σπύρος Μπέλλος (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα), Λάμπρος Τσόκας (βιολί).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

πηγή: giannena - e.gr