"Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας."


(Παύλος Βρέλλης)
«Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι.

Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδάμε,

γιατί ελευτερωθήκανε, αητέ, τα Γιάννενά μας!»«Την Ιστορία μελέτα παιδί μου, γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάμεις ένδοξη και χρήσιμη στην ανθρώπινη κοινωνία,
αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο... »
[Ιπποκράτης]

Εκδηλώσεις συλλόγων για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων

Φέτος με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων πολλοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.
Εμείς δημοσιοποιούμε αυτές τις εκδηλώσεις ( και θα το κάνουμε και για όσες ακόμα μας κάνουν γνωστές μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος οι υπεύθυνοι) ώστε να τις παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σ' αυτές όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών.

Σύλλογος Ηπειρωτών ΗλιούποληςΈκθεση φωτογραφίας στα παλαιά σφαγεία
Επιτυχία σημειώνει η έκθεση φωτογραφίας του πρώτου ΄Ελληνα Φωτοειδησειογράφου Π. Πουλίδη
(γεννήθηκε στα Τσερίτσανα ) για τα 100 χρόνια απ΄την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η έκθεση λειτουργεί στα παλιά σφαγεία και διοργανώθηκε απ' τον Ρ/Φ Σταθμό Ιωαννίνων σε συνεργασία  με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Στα εγκαίνεια της έκθεσης μίλησε η Προισταμένη του Σταθμού κ. Χατζηπαυλή και ο Τσεριτσανιώτης Φιλόλογος Στ.  Βακάλης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 28/2/13. Ας σημειωθεί ότι ο Τσεριτσανιώτης Π. Πουλίδης ήταν εθελοντής στον πόλεμο του 1912-13. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γίνονται προβολές ταινιών υψηλού εκπαιδευτικού περιεχομένου για τα σχολεία της Ηπείρου. Για τον Π. Πουλίδη ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει στοιχεία στο: Β.ΒΑΚΑΛΗ: Π. ΠΟΥΛΙΔΗΣ, "Πρωινός Λόγος", 6/12/12.-  

Πολιτιστικός σύλλογος Αλίμου Αττικής
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 20.00 στα "Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα" οδός Ερεχθείου 2 , Καλαμάκι

θα συγκεντρωθούμε να γιορτάσουμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

από τον βάρβαρο Τούρκικο ζυγό με ομιλίες, χορούς, μεζέδες και κρασάκι.

Είναι τα πρώτα 100χρονα από την απελευθέρωση τους....... συμπίπτει δε να είναι εφέτος και ίδια ημέρα.

Τα Γιάννενα και η Ήπειρος διατήρησαν την πίστη τους και την Ελληνικότητά τους, ύστερα από 500 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς...

Θα φέρουμε στις μνήμες μας, πρόσωπα και γεγονότα συγκλονιστικά, που δυστυχώς δεν γνωρίζoυμε.

Είστε όλοι λίαν ευπρόσδεκτοι με συγγενείς και φίλους σας, από τον "Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογό" μας.


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «Η ΠΙΝΔΟΣ»

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η ΠΙΝΔΟΣ» σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για την συμπλήρωση εκατό ετών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19:00 στο Κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (Ανατολικής Ρωμυλίας 127-Άνω Γλυφάδα). Προσκεκλημένος για να αναπτύξει το θέμα ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δονάτος Παπαγιάννης. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας και την συμμετοχή χορευτικού τμήματος της Ένωσης Κρητών Γλυφάδας «Η ΚΡΗΤΗ» προς τιμήν της συμβολής των Κρητών αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Είσοδος ελεύθερη.


Ο Δήμος Σουλίου, ανακοινώνει ότι με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Παραμυθιάς και ολόκληρης της περιοχής στις 23 Φεβρουαρίου 1913, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Παραμυθιάς, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς, τον Εμπορικό Σύλλογο Παραμυθιάς, το Γυμνάσιο Παραμυθιάς, συλλόγους και φορείς της πόλης, θα πραγματοποιήσει σειρά επετειακών εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, με κορύφωση την 23/02/2013.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με χρονολογική σειρά έχει ως εξής: